Glikációs folyamatok a bőrben, a szépség biokémiája - Szépségszalon Balatonfüred kozmetikus - The Beauty Dock

Glikációs folyamatok a bőrben, a szépség biokémiája

 

A bőr öregedésének folyamatát sok minden gyorsíthatja, melyek közül az egyik az ún. glikáció. Lényege, hogy
a cukor molekulái számos fehérjével reakcióba lépve károsítja, és roncsolja a fehérje rostokat.

Mik azok az AGE-molekulák?

A cukor az egészséges testet is károsíthatja a glikációs folyamat- nak köszönhetően, tehát nem kell cukorbetegeknek lennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk, milyen gyulladási folyamatokat tud okozni szervezetünkben. Az olyan ételek, melyek rövid idő alatt alakulnak át cukorrá a véráramban, ahogy az a szénhidrátokkal történik, glikálják a szöveteket alkotó fehérjéket. A cukrok és a fehérje aminocsoportok egymásra gyakorolt hatásának követ- kezménye, hogy úgynevezett AGE-molekulák keletkeznek (AGE – Advanced Glycation Endproduct = Megnövekedett Glikációs Végtermék). Több káros hatást is lehet az AGE-eknek tulajdonítani, elsősorban a kollagén (és más fehérjék) keresztkötésekkel való rögzítését és oldhatatlanná válását. Ez az egyik oka a mély ráncok kialakulásának.

A glikált fehérjéket először a 60-as években mutatták ki a hemoglobinban. Minden cukorfajta képes reakcióba lépni a fehérjékkel, de a glükóz fordul elő leginkább a testben. A glikációs folyamat a test összes fehérjéjére kihatással van, káros hatást fejtve ki a bőrben, vesékben, tüdőkben, erekben, a porcokban és az agyban is.

Ezen kívül a glikáció során több spontán vegyi folyamat indul el. Ezek a folyamatok azt eredményezik, hogy az egymáshoz kötődő kollagén molekulák közt fokozatosan kialakul egy tartós, kereszthálós kapcsolat. A kollagén keresztháló számlájára írható, hogy a bőr végül elveszti rugalmasságát. Az egészséges kollagén- szálak egymásra épülnek, így rugalmasak tudnak maradni.

A bőrben lévő fehérjékre nézve különös veszélyt jelent a glikáció, mivel hosszú felezési idejű, és halmozódó folyamat – egymás utáni káros behatások összeadódnak, és hosszú ideig tartanak. A folyamat elsősorban az irha-fehérjéket veszélyezteti. Ezek különböző szerkezetű gliko-fehérjék, elasztinok, de főként kollagének.

Mit tehetünk a glikáció ellen?

A legkézenfekvőbb, ha teljesen kihagyjuk a cukrot az életünk- ből, vagy speciális (cukormentes) diétába kezdünk.Az is lényeges, hogyan, milyen formában fogyasztjuk a cukrot. A magas hőfokon történő főzés, sütés, karamellizálás a leginkább kerülendő, mivel az ún. AGE-molekulák kialakulásához vezethet. AGE-molekulák keletkeznek, amikor cukorból, fehérjéből, zsírból készítünk ételeket magas hőfokon.

Az AGE molekulák semlegesítésére kiválóan alkalmasak az anti- oxidánsok, például a zöld és a fehér tea, a C-vitamin, az E-vitamin és a fitoszterolok.
Használhatunk azonban olyan termékeket is, melyek kívülről, külsőleg nyújtanak segítséget. A speciális aktív hatóanyagok megakadályozzák a glikációs folyamatokat a bőrben. Ezen termékek napi használatával kezelhetőek a már meglévő problémák, és megszüntethető, illetve késleltethető a továbbiak kialakulása. Ma már a piacvezető cégek különös gondot fordítanak arra, hogy legyen olyan termék vagy termékcsalád, mely a fent említett problémákat orvosolja. A SKEYNDOR UNQCURE 8H NINGHT REPAIRING CONCENTRATE csoda ampulla a szervórához igazodva fejti ki hatását. Az éjszaka során regenerálja, salaktalanítja a bőrt. Képes fékezni a glikáció okozta idő előtti bőr öregedést.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás